Sagrat Cor

Doble premi pel Sagrat Cor de Sarrià a la First Lego League de Saint Louis

Els equips “Dove Team” i “Trencalós Team” de l’escola Sagrat Cor de Sarrià varen ser reconeguts amb el ‘Team Spirit Award’ i el ‘Gracious Professionalism’ al World Festival de la First Lego League Junior. És la primera vegada que l’escola es classifica per aquest concurs que es va celebrar a Saint Louis (EE.UU) del 26 al 29 d’abril.

La First Lego League Junior és un repte internacional dirigit a joves de 6 a 9 anys centrat en la promoció de la ciència i la tecnologia. D’entre els 60 equips d’arreu del món que van arribar a la fase final, els nostres alumnes de 3er i 4rt de Primària formaven els dos únics equips representants de l’Estat espanyol.

Els petits científics van arribar el dimecres 26 d’abril a Saint Louis i al matí del dijous 27 ja estaven al St. Louis Union Station on es reuneixen tots els equips i preparen els seus projectes. Cada projecte consta de tres pilars que van connectats: la vessant científica, la robòtica i la dels valors.

El “Dove Team” (capitanejats per la Susanna Tuset i format per la Clara Berjano, la Miriam Mayot, en Luis Navarro, en Pepe Maristrany, en Joan Carbonell i la Clara Garrofer, alumnes de 3r de Primària) va presentar un projecte inspirat en el colom missatger. Antigament, fou l’au encarregat de comunicar-nos entre nosaltres a la distància, però amb els avenços tecnològics rere els anys, ha perdut la seva funció i actualment se’ls entrena per competir en curses. L’equip va pensar com podien aquests animals ajudar a la societat i van connectar-ho amb els seus companys de l’Escola Nadís, així ells podrien realitzar aquest esport en família. Van escriure en llenguatge SAAC i van realitzar un mural amb pictogrames, tot el que calia saber per a que ho poguessin aconseguir. Els mentors de l’equip van ser en Crispí Tuset (colombòfil), la Sara Doménech (mestra d’Integració Social) i la Rosa Gasch (mestra de l’Escola Nadís).

El “Trencalòs Team” (amb en Jordi Ferrer al capdavant i la Maria Aparicio, l’Andrea Vallmitjana, en Pau Crespo, en Xabier Salazar, la Carlota Johnson, en Pablo Llobet, en Max Reiser i la Maria Orozco formant l’equip de 4t de Primària) inspirat en aquest voltor, que cada cop escau més als Pirineus. El problema d’aquesta espècie és que quan neixen un parell de cries, la forta es menja al dèbil, ja que només disposen de menjar per un a l’hivern, que és quan neixen. L’objectiu del seu projecte no és un altre que mantindre l’espècie salvant als pollets. Per això, van crear uns ascensors niu amb dues parelles (la parella biològica i l’adoptant) posant un ou de guix a l’adoptant perquè s’acostumin a una posta fictícia. En el moment que estiguin fora del niu, els ascensors baixen fins el laboratori i el científic encarregat intercanvia els ous i tornen a pujar. L’Abel Julien, de l’Institut Català d’Ornitologia, va ser el mentor de l’equip, que els hi va explicar la problemàtica amb aquest voltor.

Durant la tarda del dijous van estar muntant els seus stands i van presentar els seus projectes amb anglès davant els jutges, que van quedar impressionats davant les explicacions de tots dos equips. Al acabar, varen fer una sèrie de preguntes sobre els seus treballs i, després del prendre les anotacions pertinents per avaluar-los, els hi van donar l’enhorabona.

La cerimònia d’inauguració es va celebrar al vespre. Al més pur estil americà, el Dome (un estadi de futbol americà de Saint Louis) va acollir un espectacle visual que va deixar bocabadats a tots els assistents.

Al matí del dia següent, van tornar al St. Louis Union Station per visitar els altres stands i conèixer els demés equips. Va ser una gran oportunitat per apropar-se a nois i noies de les seves edats que viuen en països ben diferents (Estats Units, Alemanya, Rússia, Canadà, Japó, etc.) i per millorar l’anglès. La tarda del divendres 28 va ser per esvair-se i anar al zoo i a veure un partit de baseball dels Cardinals, l’equip de la ciutat.

El dissabte 29, fins que va arribar el lliurament de premis -que era per la tarda- van poder gaudir d’un grapat d’activitats organitzades per First Lego League Junior a St. Louis Union Station i van veure una obra de teatre amb valors que difon la competició. Per una banda, el “Trencalòs Team” va endur-se el premi “Team Spirit”, per la seva capacitat d’aconseguir més coses de manera conjunta que per separat. I per altra banda, el “Dove Team” va ser guardonat amb el “Gracious Professionalism”, atorgat als equips que són respectuosos dins i fora del grup. La competició va clausurar, com no, amb un espectacle al Dome semblant al de la inauguració. Va haver una exhibició de robòtica dels més grans del torneig, un espectacle de ball i música a càrrec del DJ Andy Caldwell i van baixar a la platea a ballar i gaudir de la celebració.

El pares i mares que van creuar l’Atlàntic amb els seus fills van poder relaxar-se i gaudir de Saint Louis en família durant el diumenge 30. Al dia següent, van visitar dues escoles del Sagrat Cor d’aquella zona: el St. Charles i l’Oak Hill Villa Duchesne, on van compartir una Eucaristia amb la seva comunitat. La segona escola va ser la primera que es va fundar als EE.UU. per Santa Rosa Filipina Duchesne (on també va ser enterrada) i que aquest any celebra el seu bicentenari. Totes les escoles del Sagrat Cor hi van en pelegrinatge i ara ja es pot dir que el Sagrat Cor de Sarrià hi ha estat. Malgrat la distància, van poder comprovar que ambdues escoles mantenen els mateixos valors.

Per la nit van aterrar a l’aeroport de Newark (New Jersey), van aprofitar la proximitat amb Nova York per passar-hi allí unes hores fins arribar a Barcelona el dimecres 3 per la tarda.

Tota una aventura que no hagués estat possible sense l’ajuda i la voluntat dels pares i els sponsors que hi ha contribuït: Renta Corporación, HP, CAT School, BayMar, MAparicio BCN i TRS Motorcycle.