El món està canviant, la tecnologia està transformant una societat que cada cop és més digital i els centres educatius, també. Digitalitzar l’escola no és tan sols omplir-la de dispositius i robots; és impulsar aprenentatges amb sentit, utilitzant la tecnologia com a una eina més al servei d’aquest objectiu.
Amb aquesta voluntat va néixer el projecte #RoboCor, la Robòtica del Sagrat COR. Proposem a l’alumnat reptes reals a través dels quals mobilitzi el seu coneixement i doni solucions transformadores i sostenibles tot emprant la tecnologia. Dotem el nostre alumnat d’eines tecnològiques per tal que pugui passar d’usuari a creador de contingut.
A 4t ESO en el taller de Robòtica els plantegem diversos reptes vinculats als ODS on gràcies a l’aplicació del pensament computacional aporten solucions creatives per a donar resposta a reptes reals.
En les primeres sessions coneixem els diversos motors, sensors… i el seu llenguatge de programació. Seguint el procés tecnològic investiguen problemes reals del món i pensen en les solucions, trien la millor i dissenyen i construeixen els prototips, i n’analitzen les possibles millores.
Tot seguit us presentem alguns dels projectes realitzats per l’alumnat.
Disseny d’una casa domòtica: en fer-se de nit les persianes s’abaixen i el llum exterior s’encén per il·luminar-la.
Prototip de placa solar i aerogenerador per produir energia.
Casa dotada d’un detector de fuga de gas amb alarma sonora i lumínica.
Disseny d’un prototip de detecció d’incendis amb sensor de flama que activa aspersor d’aigua per apagar-los.
En les sessions de robòtica a més de treballar el pensament computacional i el procés tecnològic també treballem habilitats i competències del s.XXI, com el treball en grup, l’aprenentatge a partir de l’error, la persistència per aconseguir i millorar el repte… Aquest treball globalitzat permet a l’alumnat comprendre la realitat, prendre decisions i actuar en conseqüència.