EL COL·LEGI

Els nostres projectes

Moments Ubuntu

Emociona’t

Projecte #RoboCor

Projecte Hort

Projecte Ratulec

Emprenedoria

Moments Ubuntu

APRENENTATGE ENTRE IGUALS, TREBALL COOPERATIU.

L’origen dels moments Ubuntu prové d’una antiga llegenda africana sobre el sentiment de pertinença a una comunitat i té el missatge: “jo sóc perquè tots som”.

A Parvulari iniciem el treball en aquests moments en els que organitzem els alumnes de diferents edats en grups, on cadascú adquireix un rol important per al seu equip. D’aquesta manera afronten reptes d’aprenentatge on la investigació, la creativitat i les manualitats prenen especial rellevància.

Als moments Ubuntu els alumnes treballen dos projectes a l’any amb uns fils conductors que definiran el que es busca amb aquell projecte a nivell d’aprenentatge i a nivell ètic. Per tal d’aconseguir que aquests aprenentatges siguin reals, els alumnes són el centre de l’aprenentatge. A arrel d’una activitat inicial que els motivi, ells definiran els seus reptes, investigaran, aprendran i hauran d’extreure unes conclusions que compartiran amb companys d’altres cursos a la celebració de l’aprenentatge.

Alguns projectes Ubuntu que s’han treballat a Parvulari han estat:

  • Unga balunga: la Prehistòria
  • Arreu del món: els viatges i costums
  • Splash: l’aigua
  • Once Upon a time: què ens ensenyen els contes tradicionals

Aquesta forma de treballar i aprendre resulta molt efectiva, motivadora i genera oportunitats diverses d’aprenentatge a diferents nivells, on cadascú desenvolupa les seves capacitats al màxim. A Primària i a la resta d’etapes del col·legi es continua amb el treball per projectes en diversos formats, segons l’edat dels alumnes.

Emociona’t

ELS ALUMNES NO RECORDEN NI QUÈ DIEM,
NI QUÈ FEM, SINÓ QUÈ SENTEN

A l’escola Sagrat Cor de Sarrià apostem per l’educació de les emocions i dels valors. Per això neix el projecte EMOCIONA’T!

En aquest projecte agrupem nens i nenes de diferents cursos perquè l’aprenentatge natural entre grups d’edats diferents resulti més enriquidor i motivador. Afavorim la creació d’agermanaments entre alumnes, l’intercanvi d’emocions i experiències.

Comencem des de Parvulari amb els apadrinaments, on padrins i fillols s’ajuden i comparteixen vivències. Els més petits aprenen a identificar les seves emocions i a Primària seguim aquest projecte amb les tutories verticals, amb alumnes des de 1r fins a 6è a cada grup.

Realitzem una sèrie de dinàmiques a través de les quals els nostres alumnes posen nom a les pròpies emocions i a les dels altres, les expressen i les aprenen a gestionar.

Emociona’t pretén afavorir la convivència entre alumnes i aconseguir que siguin emocionalment saludables.

Projecte #RoboCor

A les nostres classes de robòtica i programació garantim l’emoció per l’aprenentatge a partir del joc, la construcció i el pensament computacional per a resoldre reptes.

Despertem les habilitats i competències del segle XXI. Fomentem les vocacions futures amb una metodologia STEAM i donant molta importància als valors.

S de Science: introduïm el pensament i mètode científic
T de Tecnologia: conèixer els robots, les peces i eines i fer-ne un ús
E d’Enginyeria: Construir solucions viables als reptes proposats
A d’Art: amb creativitat, originalitat…
M de Matemàtiques: calculant el recorregut, el temps, la geometria…

La robòtica i la programació educativa formen part d’un sistema d’aprenentatge interdisciplinari que a través de l’ús de les noves tecnologies, utilitzades com a eix transversal, potencien les habilitats i les competències dels nostres alumnes.

Volem resoldre problemes de la vida quotidiana, vinculats als nostres projectes, amb reptes adaptats a cada edat, seguint el mètode científic.

Treballem l’objectiu STEAM per fomentar les vocacions científiques i tecnològiques buscant l’equitat de gènere. El nostre eix #RoboCor treballa les STEAM des d’una perspectiva de valors i ètica on la tecnologia sempre es posa al servei de les persones i té una funció social, personal i/o mediambiental.

Per aconseguir-ho treballem amb reptes que, mitjançant el treball cooperatiu i la construcció de robots, puguin resoldre’s. El pensament computacional, necessari per poder solucionar aquests problemes, es va entrenant des de ben petits.

Treballem les STEAM a través de la robòtica des d’infantil, amb les divertides Bee-Bot, robots amb forma d’abelles, passant pels empàtics Dash and Dot, els increïbles WeDo i els més complexos LEGO Mindstorms dels alumnes més grans.

També treballem diferents llenguatges de programació, com Scratch, i diferents tipus de plaques, com micro:bit i Makey-Makey, que són microcontroladors per interactuar amb el món real.

A més, a l’extraescolar i al campus d’estiu de robòtica, els alumnes, des de primer de Primària fins a l’ESO, poden ampliar els seus coneixements tecnològics, tot treballant cooperativament i fomentant la creativitat.

Projecte Hort

UNA OPORTUNITAT EXCEPCIONAL

El projecte de l’hort comença amb una primera part a Parvulari on es planten algunes llavors a l’ecortina que tenen a l’aula.

Aquest primer pas de responsabilitat i cura de les plantes, va augmentant fins arribar al treball del veritable hort del col·legi, a 4t de Primària. Allà els alumnes sembren, reguen, recol·lecten, netegen… i finalment, es mengen la collita!

A l’hort els alumnes coneixen els diferents elements necessaris per al creixement de les plantes, verdures, hortalisses, etc, quins estris es requereixen, com s’eviten les plagues, com afecta el clima i la fauna a la collita, etc.

Aquesta és una activitat engrescadora que els permet valorar les feines del camp, treballar de manera cooperativa, sensibilitzar-los amb la natura i la sostenibilitat i conèixer el vocabulari específic.

D’aquesta manera descobreixen i valoren la importància de la cura del medi ambient i l’ofici de pagès i els agrada tant que molts d’ells s’animen a seguir realitzant aquestes tasques en petits horts casolans.

Projecte Ratulec

LLEGIR ÉS CRÉIXER

La lectura és una font d’enriquiment, d’imaginació, de cultura i d’aprenentatge de noves experiències. Per això la importància del projecte Ratulec. RA TU LEC és LEC TU RA.

Es tracta del nostre pla lector que dona resposta a la necessitat d’impulsar l’hàbit i el plaer per la lectura en els nostres alumnes.

Estem il·lusionats per entusiasmar als nens i nenes de Primària per tal que esdevinguin bons lectors, que gaudeixin de les seves lectures i que comparteixin les seves vivències.

Participen dels apadrinaments lectors, de les visites a les biblioteques del barri i de la creació de nous espais on poder llegir i endinsar-nos en el món màgic de la lectura gràcies a les dinàmiques que ja van començar a Parvulari i que ara, quan són una mica més grans, comencen a donar fruits.

My Model United Nations

Aquest és un projecte cooperatiu que requereix investigació, creativitat i pensament crític. “WE ARE THE UN” permet que els alumnes de Batxillerat aprenguin a utilitzar el llenguatge de la diplomàcia i la resolució de conflictes. El projecte culmina amb la participació a la simulació “MY MODEL UN” que tindrà lloc a una escola de secundària de Cambridge.

ÀREES IMPLICADES:

Filosofia i ciutadania, Geografia, Història i Anglès.

Què hi dius?
Revista de Batxillerat

Aquest projecte va adreçat als alumnes de Batxillerat a qui els agrada el món de la comunicació; persones inquietes, proactives i amb ganes de cohesionar el batxillerat. Alumnes amb habilitats artístiques, creatives i a qui els interessi el Disseny gràfic.

El suport de la publicació és digital i és una part molt important del projecte decidir quin és el disseny més adient com a vehicle de comunicació del centre i quins articles volen editar per fer arribar la seva veu arreu.

ÀREES IMPLICADES:

Llengua castellana , Llengua catalana, Llengua anglesa, Llengua francesa, Informàtica, Creació artística i disseny.

Emprenedoria

Què vols fer? Què busques? A què et vols dedicar? Qui et pot ajudar? Coneixes algú que ho faci o hagi fet? Quant vols guanyar?

Són algunes de les preguntes que passen pel teu cap i no tenen resposta. Però si ets emprenedor o tens una idea que vols implantar al mercat des de fa molt de temps i no saps com, ni amb qui fer-ho, llavors les teves preguntes necessiten una resposta més específica i experimentada.

El projecte d’emprenedoria

El projecte d’Emprenedoria pretén solucionar alguns d’aquests dubtes, per orientar-te, per remoure el teu cap, per ajudar-te a que et llencis, perquè vegis que no estàs sol i que hi ha molta gent i moltes institucions desitjant que projectes com el teu vegin la llum.

El departament d’Administració i Finances dels Cicles Formatius del Col·legi Sagrat Cor Sarrià organitza cada any una trobada d’experts en Emprenedoria, de convidats que han implantat les seves idees i que ens expliquen les seva experiència personal, de joves promeses plenes d’il·lusió, o de grans projectes que han triomfat, per poder ajudar-te i orientar-te, de persones que amb el seu projecte, les seves ganes i plenes de valor i d’il·lusions, han arriscat tot el que tenen per creure en la seva idea, en el seu projecte de vida.

Ets tu qui ha de canviar el món

Creiem que és una trobada molt positiva perquè puguis veure, escoltar i viure les històries de cada una d’aquestes persones, que la comparteixen amb nosaltres per establir llaços d’humanitat, i perquè siguis valent i creguis en tu mateix, en el teu projecte i en les teves idees, perquè ets tu qui ha de canviar el mon.

Per això, aquest projecte està pensat exclusivament per tu, i tu ets la seva raó de ser. Des del Cicles Formatius del Sagrat Cor Sarrià, volem que creguis en tu i que posis ‘en les teves arrels, ales, i en les teves ales, arrels’, i volem donar-te el nostre recolzament, les eines, els recursos i el suport que necessites perquè creguis en tu i en la teva visió i projecte de vida, a partir d’experiències de professionals, experts, oradors, mentors, emprenedors joves o d’altres consagrats, professors especialistes i els alumnes de 2n cicle d’Administració i Finances, que organitzen la trobada.