fbpx

Repte d’edició literària

març 21, 2023

Aquest curs, a 2n d’ESO, hem començat un nou repte: el d’edició literària. Quan ens van proposar de fer-lo ens va fer molta il·lusió, ja que la majoria de reptes tenen un enfocament científic i n’hi ha pocs que treballin l’àmbit literari.

El repte d’edició literària no és poca cosa, i els alumnes en prenen consciència des del primer dia. Crear un conte per als alumnes de 2n de primària i ser partícips de la màgia de llegir i de la descoberta de la lectura no és quelcom fàcil. 

En primer lloc, els nois i noies de 2nESO fan un salt en el temps per redescobrir, a la biblioteca infantil, aquelles característiques dels contes que fan que un nen de 8 anys quedi captivat. En aquesta primera cerca, comptem amb l’ajuda de la Núria Castanedo, la bibliotecària de l’escola.

En segon lloc, la Cristina Feliu, editora professional de l’editorial de contes infantils i juvenils Bindi Books, els ajuda a descobrir el sovint desconegut procés editorial. Els explica totes les fases de la creació del llibre, des de quina idea ha de transmetre, quin disseny és el més adequat, com ha de ser la coberta i les il·lustracions, i com funciona el procés de maquetació.

La Laia Ballester, il·lustradora professional i exalumna de l’escola, també fa una xerrada als alumnes on aconsegueix fer perdre una de les pors més arrelades del procés: la il·lustració d’un àlbum il·lustrat. Els dona pautes de com han de ser aquestes il·lustracions i de com fer-les atractives per al públic infantil mitjançant diferents tècniques.

Un cop ben capbussats en el món de l’edició, comença la fase de creació. Primer fan una pluja d’idees dels temes que creuen que cal treballar amb els alumnes de 2n de primària, com les pors, el valor de l’amistat o la confiança en un mateix, per exemple.

El procés pren la seva primera forma d’esbós amb  l’Storyboard.

A continuació, escriuen el text del conte i comencen a crear les il·lustracions. En el procés d’edició i creació en grup es treballa molt intensament tant la competència interpersonal i social com la personal.

A partir d’aquí cada grup tria el camí més adient per al resultat que busca: uns fan les il·lustracions a mà, amb aquarel·les, llapis de colors, les escanegen i les treballen posteriorment amb un programa d’edició d’imatge; d’altres escullen treballar amb la tècnica del collage digital, combinant la part manual i digital; d’altres aposten per una confecció totalment digitalitzada.

Ara bé, tots acaben muntant el llibre amb l’ajuda del programa Publisher, enfrontant-se al desconegut món de la maquetació digital. Creiem que treballar la competència digital d’aquesta manera els obre els ulls a totes aquelles destreses que han d’anar adquirint al llarg del temps, sovint en àmbits on no s’ho esperen.

En els últims passos se centren en la coberta, un dels elements més importants per a captar l’atenció dels lectors més petits, i en el cosit manual dels diferents blocs del conte.

Per acabar, la part més enriquidora d’un repte: observar, crear responent a una necessitat i viure la màgia en directe. En aquesta etapa, els alumnes van a 2n de primària a mostrar i a explicar tots els contes que han creat. Treballar la competència comunicativa és un dels objectius del repte. Des de l’escola, creiem que és molt gratificant la interacció entre les diferents seccions. Els alumnes de l’ESO veuen l’emoció, la il·lusió dels més petits, quan els expliquen les seves narracions. Els fan preguntes, es fixen en les il·lustracions, llegeixen els diàlegs… d’aquesta manera els alumnes de 2n d’ESO veuen els fruits de tota la feina feta, revivint la màgia que alguns havien oblidat i sentint-se, tots junts, petits i grans, uns privilegiats.

Agraïments:

Al Pedro Armengou, director de l’ESO, per proposar-nos aquest repte.

Al Toni Escuder, professor de l’ESO, per confiar des del primer moment en el repte.

A la Núria Castanedo, bibliotecària de l’escola, per la seva predisposició i per introduir els alumnes al món de la narració infantil.

A la Cristina Feliu, editora de Bindi Books, per les seves xerrades tan professionals als alumnes del Repte.

A la Laia Ballester, il·lustradora, per ensenyar com fer les il·lustracions i per a què els alumnes perdin la por “al full en blanc”.

A les professores de 2n de primària, per facilitar-nos sempre la feina i obrir-nos les portes de primària per poder compartir aquest repte amb els seus alumnes.

Als alumnes, per la seva predisposició en aquesta aventura literària.

Articles relacionats

Somiar alt com Marco Polo

Somiar alt com Marco Polo

Enguany ens hem convertit en grans exploradors i comerciants com Marco Polo, un viatge educatiu que va començar al setembre i acaba al juny on hem recorregut els continents des d'Europa fins a Àsia, passant per Àfrica. Com a bons aventurers i aventureres en el nostre...

Llegir està de moda!

Llegir està de moda!

Entrar en una biblioteca és entrar en un món màgic on tens l'oportunitat de gaudir de mil aventures i de trobar un espai tranquil que fa que t'envolti un ambient de pau i serenitat. De cop, es para el temps i el ritme veloç del nostre dia a dia s'atura. És un temps...