Treballem la dimensió espiritual i social

desembre 12, 2022

Els alumnes de primer de Batxillerat dediquen quatre dies del curs escolar a viure la Setmana Barat. Unes jornades dedicades a la formació integral dels alumnes en totes les seves dimensions basades en la pedagogia de Sta. Magdalena Sofia Barat, fundadora de les escoles del Sagrat Cor.

Durant aquest temps es treballa tant la dimensió espiritual i social dels alumnes; arrelades a una Fe activa, oberta als altres, solidària i compromesa en la transformació del món, com la dimensió d’Art i Pensament; un desig per desvetllar la sensibilitat, el gust per la Bellesa, la saviesa i la cultura com a eixos que fonamenten la personalitat dels alumnes.

En el marc de les activitats relatives a l’espiritualitat i la preparació de la Confirmació,  s’organitza  durant els mateixos dies, un recés a Manresa per ajudar els alumnes a aprofundir el seu món interior. Més enllà de la catequesi setmanal a l’escola, els nois i noies han de sentir i experimentar l’Amor de Déu. El recés pretén ser una aturada per a dedicar temps a la pregària, el silenci, la reflexió i la trobada amb Crist.

Les altres sortides també són part fonamental de la setmana. Algunes d’elles busquen ampliar les mirades a la ciutat de Barcelona, com la visita a la Fundació Migra Studium, entitat que treballa en favor de la dignitat i els drets de les persones vulnerables alhora que sensibilitza a la societat sobre la diversitat cultural i religiosa.

També van tenir l’oportunitat de conèixer El Lloc de la Dona, un centre d’atenció social que pertany a la congregació religiosa de Germanes Oblates i que es compromet, des de l’evangeli, en favor de la justícia amb les dones que es troben en contextos de prostitució o finalitat d’explotació sexual. La seva missió afavoreix el desenvolupament integral i l’autonomia d’aquestes dones que viuen situacions d’exclusió i d’injustícia, contribuint així a la realització personal i la seva integració social i laboral.

Els nois i noies van realitzar la ruta Visibles, organitzada per la Fundació Arrels. En aquesta sortida, portada per usuaris i treballadors de l’entitat,  van conèixer a través de murals d’art urbà per diferents localitzacions del barri del Raval, com acompanyen i atenen a les persones sense llar que es troben en les fases més consolidades d’exclusió cap a una situació tan autònoma com sigui possible. També sensibilitzen la ciutadania respecte als problemes de la pobresa al nostre entorn i denuncien situacions injustes.

I per veure la realitat on viuen aquelles persones sense papers i que estan a l’espera de saber el seu destí, van anar al Centre d’Internament d’Estrangers (CIE), on van escoltar el testimoni d’un voluntari. Una visita que els va impactar molt i on van fer una reflexió molt interessant sorgida pel fet de desplaçar-se fins a la perifèria de la ciutat i veure que no està permès accedir a l’equipament ni que els interns puguin sortir.

També van realitzar una sortida a Cervera i a Vallbona de les Monges.  La Fundació Casa Dalmases mostra l’acció social, impulsant  el projecte d’elaboració i comercialització de cervesa artesana i xocolates amb la intenció de crear ocupació, tot integrant les “diferents capacitats” de les persones que en formen part, i donar resposta a la fragilitat social que malauradament persisteix actualment en tants col·lectius.

I al Monestir Vallbona de les Monges, van viure l’espiritualitat d’una comunitat formada amb el compromís de seguir Jesucrist amb una vida senzilla de pregària i treball. Les característiques essencials del Cister són la vida en comunitat, el silenci, el treball i la simplicitat. Viuen en harmonia amb la natura i els seus cicles i treballen d’acord amb criteris ecològics i de preservació de l’entorn.

Entenen la vida en comunitat no només en l’àmbit de compartir un espai, sinó en el fet que “tot és de tots” i “tot és comunitari”.

L’experiència de pensament i d’art també és molt importat durant la Setmana Barat, i per això una de les rutes de la setmana va portar als alumnes al MNAC. Allà van  reflexionar al voltant dels canvis en el paper i la consideració de les dones al llarg de la història a partir del valor documental dels objectes patrimonials. Una lectura en clau feminista de la col·lecció que explora els mecanismes, artístics i polítics, que han articulat sovint l’oblit de les dones. Una manera perquè els alumnes estableixin ponts entre passat i present i identificar els processos, canvis i regressions que han determinat la condició desigual entre homes i dones fins a l’actualitat així com els principals agents responsables d’aquesta realitat.

El passeig per la muntanya de Montjuïc, ajuda a entendre l’arquitectura i la construcció d’aquest espai de serveis a la ciutat.

I per acabar, la pel·lícula ´La familia que tú eliges’, que van poder gaudir al Verdi Park, els va servir per reflexionar sobre el concepte de la família, l’element central de la producció.

Articles relacionats

Entrevista a Carlos Nasarre, director del Sagrat Cor Sarrià

Entrevista a Carlos Nasarre, director del Sagrat Cor Sarrià

Queremos conocer con más profundidad tu visión y vivencia pedagógica en el mundo actual. ¿Cómo se afronta la misión docente siendo este un ámbito tan cambiante? Cierto es que estamos viviendo tiempos de cambio en el mundo de la educación. Pero ¿cuándo no hemos vivido...

“Col·laborar per crear” Repte artístic de 1r de l’ESO

“Col·laborar per crear” Repte artístic de 1r de l’ESO

Els alumnes de 1r i 2n de l’ESO gaudeixen de diferents reptes vinculats a diferents àrees. Aquest és un exemple de com treballem i de les nostres fites com a professionals de l’educació. Aquest any hem iniciat un repte artístic amb els alumnes de 1r de l’ESO. Els...

Confirmacions 2022

Confirmacions 2022

Un any més la capella gran de l'escola va acollir la cerimònia de confirmació de 72 alumnes de 2n de Batxillerat que van renovar i confirmar el seu compromís cristià rebent el sagrament de la confirmació. L’eucaristia va ser oficiada pel bisbe auxiliar de Barcelona,...